Magnusicin: Medisin mot zikafeber

Utviklet av Magnus 01.08.2017

Fakta om Zikafeber
Beskrivelse

Zikafeber

Zikafeber er en kortvarig infeksjonssykdom som har eksistert i enkelte områder i Afrika og Asia i over femti år, men har fått liten oppmerksomhet, både fordi sykdommer i disse områdene blir neglisjert generelt og fordi andre, mer smertefulle og dødelige sykdommer har fått fokuset. Etter utbrudd i Brasil i 2015 og andre land i Sør- og Nord-Amerika i 2016 har legemiddelselskapene fått opp øynene for denne sykdommen.

Om sykdommen

Zikafeber er en sykdom som spres med mygg, og fører til en kortvarig, influensalignende infeksjon med feber, øyebetennelse, leddsmerter og utslett. Det ser ut til å være en sammenheng mellom zikafeber hos gravide og mikrokefali (liten hodeskalle) og andre fosterskader hos barnet. En sammenheng er også mistenkt mellom zikafeber og en sjelden nevrologisk tilstand som kalles Guillain Barré-syndromet, hvor immunsystemet angriper nervesystemet.

Vaksine fremdeles under utvikling

Etter et større utbrudd av zikafeber i Brasil i 2015 er forskning på en vaksine mot zikafeber endelig i gang, men det vil ta tid før den er ferdig utviklet, og utviklingen kommer an på hvor mye penger som investeres i forskning. Det finnes ingen medisiner bortsett fra å ta det med ro og bruke smertestillende. Hvis man er gravid og får zikafeber, anbefales det å ta blodprøver og ultralyd for å finne ut hvordan fosteret har det.

Politiske løsninger

  • Regjeringen må bidra til mer forskning på “ulønnsomme sykdommer” ved å bidra til helseinnflytelsesfondet, HIF.
  • Norske universiteter må gjøre sin forskning tilgjengelig for de som lager billige kopimedisiner.
  • Oljefondet må investere i legemiddelselskap som jobber for fattiges tilgang til medisiner, og ikke motsatt.